UWAGA ! Sklep internetowy nie posiada pełnej oferty dostępnej na miejscu. Jeżeli nie widzisz jakiegoś produktu, zachęcamy do skontaktowania się telefonicznie z naszym sklepem stacjonarnym, celem zapytania.

Dla prawidłowego funkcjonowania ta witryna korzysta z plików cookies, w tym dla lepszej prezentacji treści, zapewnienia sprawnego oraz bezpiecznego działania, przedstawienia spersonalizowanej oferty i promocji, a także w celach statystycznych. Kontynuując wizytę, wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o tym, kto i w jaki sposób przetwarza te dane oraz o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki, dowiesz się w Polityce Prywatności. Możesz zawsze cofnąć zgodę, usuwając pliki cookies lub zmieniając ustawienia swojej przeglądarki.

  • Seler naciowy Zefir 1g

Seler naciowy Zefir 1g

Indeks: 09427

redeem
Za ten produkt nie ma punktów lojalnościowych


help_outlineZapytaj o produkt
Seler naciowy Zefir 1g

Seler naciowy Zefir 1g

Akceptuję zasady polityki prywatności  

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Warunki dostaw

 

Zasady odstąpienia od umowy

Seler naciowy (Apium graveolens var. dulce) nie tworzy korzenia spichrzowego, ale silnie rozbudowany wiązkowy system korzeniowy oraz bują rozetę liści o zgrubiałych, mięsistych i soczystych ogonkach. Częścią jadalną są zgrubiałe i wydłużone ogonki oraz blaszki liściowe. Seler naciowy Zefir to odmiana wczesna, tworząca zielone, mięsiste ogonki liściowe, nie wymagające bielenia.

Seler naciowy to warzywo cenione ze wzglądu na wysoką wartość dietetyczną i smakową. Spożywany jest najczęściej na surowo oraz po ugotowaniu. Stanowi doskonały dodatek do sałatek i gotowanych dań oraz zup, którym nadaje niesamowity aromat i znakomity smak. Z ogonków liściowych można przygotowywać odżywcze, dietetyczne soki i koktajle.Seler naciowy jest bogatym źródłem witamin C, B1, B2, B6, PP i prowitaminy A, wapnia, fosforu i żelaza. Liście i ogonki liściowe zawierają olejek eteryczny.

Seler naciowy ma właściwości oczyszczające organizm i przyśpieszające metabolizm, dlatego jest ważnym składnikiem diet wyszczuplających. Seler naciowy wymaga przepuszczalnej, lecz dostatecznie wilgotnej gleby. W suche lata wymaga obfitego i regularnego nawadniania, aby ogonki liściowe nie stały się suche i puste w środku. Najlepiej plonuje na glebach zasobnych w próchnicę, o odczynie obojętnym.

Seler naciowy znosi lekkie zasolenie podłoża. Saler naciowy Zefir można uprawiać z rosady. Nasiona wysiewa się do inspektu, szklarni lub tunelu foliowego od połowy lutego do początku kwietnia. Rozsadę stałe wysadza się zwykle w II połowie maja, w rozstawie 50 x 50 cm. Przed posadzeniem na miejsce stałe rozsadę należy zahartować. Zbiory selera Zefir uprawianego z rozsady można przeprowadzać już od czerwca. Nasiona selera Zefir można wysiewać też bezpośrednio do gruntu, w kwietniu-maju, i uprawiać pod przykryciem (np. włókniną). Okrycie zdejmuje się po 2-4 tygodniach, w zależności od warunków atmosferycznych. Tak uprawiane selery można zbierać od maja-czerwca do października. Seler naciowy zbiera się wycinając rozety liściowe razem z 2-3 cm odcinkiem systemu kozreniowego, aby się nie rozsypywały.

09427

8 inne produkty w tej samej kategorii: